Συμπόνοια: Το πνεύμα της αλήθειας

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα

Ο Χρήστος Α. Μπαρτζώκας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου του 1947. Σπούδασε σε δημόσιο Γυμνάσιο και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στο Λίβερπουλ της Αγγλίας διορίστηκε Καθηγητής και NHS Διευθυντής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στον Τομέα Κλινικής Μικροβιολογίας και Πρόληψης Μεταδοτικών Νοσημάτων, στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ (1978) και στο Νοσοκομείο Κλάτερμπριτζ (1986). Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα, θέματα και βιβλία επιστημονικής έρευνας.

Compassion-front-Cover

Διαπνεόταν πάντα από ενδιαφέρον για τις θεμελιώδεις αρχές της ζωής. Ως φοιτητής γνώρισε τον Τεκτονισμό και τη Θεοσοφία. Στα τριάντα του μελέτησε συγκριτική θρησκειολογία και φιλοσοφία. Στα σαράντα, αναζωπυρώθηκε το προηγούμενο ενδιαφέρον του προς τη Θεοσοφία. Με τον νου στραμμένο στα έργα της Ε.Π. Μπλαβάτσκυ και του Γ.Κ. Τζατζ επέλεξε να αποσυρθεί από την ιατρική (1998) για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το μακρόχρονο ενδιαφέρον του στην ανώτερη ηθική και την ευημερία της ανθρωπότητας. Έκτοτε οργανώνει μαθήματα για Θεόσοφους και ανεξάρτητους στοχαστές της Μυστικής Δοξασίας, του Μυστικισμού και της Ηθικής Τελείωσης (2001). Πραγματοποιεί πολλά ταξίδια δίνοντας διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες φιλοσοφικές ομάδες.

Το 2005 ίδρυσε τους «Φιλαλήθεις», μια εταιρεία ανθρώπων με κοινό όραμα, που προσπαθούν να επαναβεβαιώσουν τις αιώνιες αλήθειες στον σύγχρονο κόσμο.

Συνεργάζεται με διάφορους ανθρωπιστικούς οργανισμούς και βοηθά μελετητές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε άλλες χώρες.

 

Λίγα λόγια για το Βιβλίο

Δύο γενιές αφότου η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ συνένωσε τις παγκόσμιες επιστήμες, θρησκείες και φιλοσοφίες, εκλεκτικοί στοχαστές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αφομοίωσης του ογκώδους έργου της. Ο αλτρουισμός, όμως, διανοητική εφαρμογή των παγκόσμιων αληθειών στην καθημερινή ζωή, δεν αναγνωρίζεται αμέσως στη «Μυστική Δοξασία» που είναι η επιτομή της ίδιας της Θεοσοφίας. Και, αντιστρόφως, η μεταφυσική της βάση δεν εξηγείται ούτε με λατρευτικά κείμενα, όπως η «Μπαγκαβάτ- Γκιτά» και τα “Μπάκτι-Σούτρας” του Ναράντα ούτε με εγχειρίδια εσωτερικής διδασκαλίας όπως «Η Φωνή της Σιγής» και «Το Φως στην Ατραπό». Φέρνοντας κοντά την ηθική και τη μεταφυσική μέσα από εσώτατα ρεύματα της ανώτερης γνώσης, αυτή η μελέτη στοχεύει στο να καταδείξει ότι ο ισχυρισμός στον τίτλο της δεν είναι απλό σχήμα λόγου: Η Συμπόνοια είναι η Αλήθεια στην καρδιά του σύμπαντός μας.

Δύο καταστάσεις αβεβαιότητας έχουν προκαλέσει μια εγγύτερη ματιά στις βαθύτερες έννοιες της Συμπόνοιας, Θυσίας και Ανώτερης Ηθικής:

  • Μολονότι η Παγκόσμια Αδελφότητα υπονοείται οντολογικά μέσα στης γενικού κύρους ιδέες της πρώτης πρότασης της «Μυστικής Δοξασίας», οι ηθικές επιπτώσεις της δεν είναι άμεσα προφανείς. Και μολονότι στη «Φωνή της Σιγής» η Συμπόνοια αναφέρεται ως «ο Νόμος των Νόμων», αυτή η κεντρική ιδέα δεν έχει συνδεθεί με τον Νόμο ούτε και στη δεύτερη πρόταση. Στο 4 ο Κεφάλαιο, η διευκρίνιση δύο αινιγματικών σούτρας της «Μπαγκαβάτ – Γκιτά» και της «Μπαγκαβάτα – Πουράνα» θα δείξει ότι (α) κρυμμένη ανάμεσα στην κοσμογένεση της πρώτης και την ανθρωπογένεση της τρίτης, η Συμπόνοια διέπει το Σύμπαν και τον Άνθρωπο και ότι (β) οι κύκλοι-γιούγκα, το θέμα της δεύτερης πρότασης της «Μυστικής Δοξασίας», είναι μία από τις τρεις όψεις της Θεότητας ή του Νόμου – ενώ οι άλλες δύο είναι το κάρμα- πράξη και γιάτζνα ( yajna )- συμπόνοια/θυσία.

  • Όπως οι «Ουπανισάντ», ο Γκαουτάμα Βούδας και Σανκαρατσάρυα θεωρούνται ότι είναι τα Φώτα της Ανατολικής Σοφίας έτσι και «Η Φωνή της Σιγής», η «Μπαγκαβάτ – Γκιτά» και το «Φως στην Ατραπό» είναι τα πολύτιμα πετράδια της. Έχοντας αντιληφθεί ότι ένα κοινό νήμα διατρέχει το τελευταίο τρίπτυχο, οι διαισθητικοί σπουδαστές συχνά διερωτώνται πώς ακριβώς σχετίζονται αυτά τα κείμενα το ένα με το άλλο και με τις διδασκαλίες της Ε.Π. Μπλαβάτσκυ. Είναι συμπληρωματικές παραλλαγές του ίδιου θέματος ή είναι απλώς αναλύσεις διαφόρων πτυχών της εσωτερικής φιλοσοφίας; Υπάρχει κάποια υποβόσκουσα αρμονία που τα συνδέει με τον κόσμο της Θεοσοφίας; Αν και η ανιδιοτελής πράξη είναι το κυρίαρχο θέμα της «Μπαγκαβάτ – Γκιτά», η φιλοσοφική της βάση αναφέρεται ακροθιγώς, σε διάφορα σημεία αλλά δεν εξηγείται επαρκώς. Μόνο όταν τα διδάγματα του Κρίσνα συνταιριαστούν με τις αιώνιες αλήθειες της «Μυστικής Δοξασίας» (Κεφάλαιο 2), τότε όλα έρχονται στο φως. Επιπλέον, όταν οι αφορισμοί του Ναράντα για τη θεία αγάπη συγκρίθηκαν με τους αφορισμούς που υπάρχουν στην «Γκιτά» (Κεφάλαιο 5), μόνο τότε προέκυψε μια αξιοσημείωτη αρμονία. Και, τελικά, όταν οι «ακόμα μικρές φωνές» στη «Φωνή της Σιγής» και στο «Φως στην Ατραπό» συγκρίθηκαν (Κεφάλαιο 7), τότε φάνηκε ότι κι αυτά τα ανεκτίμητα μικρά βιβλία μιλούν με μία Φωνή, τη Φωνή της Μεγάλης Θυσίας.

«Η Συμπόνοια» είναι πρωτίστως μια ανθολογία αποσπασμάτων και λόγων, που περιέχονται στα σπουδαιότερα παγκόσμια έργα και έχουν διατυπωθεί από τους σημαντικότερους δασκάλους, θεωρημένη μέσα από το πρίσμα του Αποκρυφισμού. Ο σκοπός του βιβλίου είναι διττός:

Να προβάλει την πιο βαθιά ουσία της Συμπόνοιας και της Θυσίας ούτως ώστε να αναγνωριστεί η πρωτοκαθεδρία τους, μαζί με τον Αλτρουισμό – και με εσωτερικούς αλλά και με πρακτικούς, καθημερινούς όρους.

Να καταδείξει ότι σαν το σουτράτμαν της Βεδαντικής φιλοσοφίας, η αληθινή φιλανθρωπία είναι ο συνδετικός ιστός ανάμεσα στον Μυστικισμό, τον Αποκρυφισμό και την Καρδιά του Όντος.

Αν και δεν απευθύνεται στους Βουδδιστές, Ινδουιστές ή κοσμικούς σπουδαστές της Ανατολικής φιλοσοφίας που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με την Εσωτερική Επιστήμη, είναι δυνατόν και αυτοί να ωφεληθούν και να εμπνευστούν. Όμως, οι αφοσιωμένοι στην Υπόθεση της Θεοσοφίας και στους Ιδρυτές του σύγχρονου Θεοσοφικού Κινήματος είναι πιθανό να εκτιμήσουν αυτή την προσπάθεια ακόμη περισσότερο.

Για όσους δεν είναι ίσως πλήρως εξοικειωμένοι με εξειδικευμένους όρους, έχουν δοθεί κατατοπιστικές αναφορές στα ακόλουθα:

  • Πέντε λέξεις-κλειδιά, δηλαδή, Χριστός, Επιθυμία, Καθήκον, Θεός, Αγάπη, Άνθρωπος (Πρόλογος)
  • Τέσσερεις βασικές μεταφυσικές ιδέες, δηλαδή, Παραμπράχμαν, Μουλαπρακρίτι, Λόγος, Φοχάτ (Κεφάλαιο 1)
  • Ένας συσχετισμός των μεταφυσικών σημασιών της «Μπαγκαβάτ – Γκιτά» με τις θεμελιώδεις προτάσεις της «Μυστικής Δοξασίας» (Κεφάλαιο 2)
  • Επιχειρήματα ότι «Η Θεότητα είναι Νόμος και αντιστρόφως» (Κεφάλαιο 3), προκαταρκτικό για το Κεφάλαιο 4.
  • Αποσπάσματα σχετικά με τους Αβατάρ «Τους φύλακες – προστάτες μας» (Κεφάλαιο 6) προκαταρκτικό για το Κεφάλαιο 7.

Το βιβλίο παρουσιάζει, επίσης, «Συμβουλές για Προσκυνητές» (Κεφάλαιο 8), επιλογή αναφορών πάνω στην Ψευδαίσθηση, Πίστη, Εμπειρία, Φαντασία και Αφοσίωση. Ακολουθούν οκτώ πραγματείες πάνω στην προσωπική εξέλιξη.

Υπάρχουν 11 Παραρτήματα, 1341 σημειώσεις και βιβλιογραφικές αναφορές.

Περιεχόμενα

Πρόλογος

Εισαγωγικές σκέψεις

Ξανακερδίζοντας την πνευματική γνώση
Η εσώτερη σοφία της αγάπης
Η αφομοίωση των νόμων του σύμπαντος είναι το πρώτο κλειδί προς την ωριμότητα
Η παράδοση του εφήμερου στο αιώνιο είναι το τελευταίο κλειδί.
Το να θυσιάζει κανείς άλλους είναι έγκλημα κατά της φύσης
Μία προσέγγιση στη «Μυστική Δοξασία»

Κεφάλαιο 1 Τα πιο πολύτιμα πετράδια μας

Το Παραμπράχμαν ή το Απόλυτο είναι η Μία και Μόνη Αλήθεια
Το Μουλαπρακρίτι ή νοούμενο της ύλης είναι ένα πέπλο που καλύπτει το Παραμπράχμαν.
Ο Λόγος ή Λέξη είναι η Θεία Σκέψη συγκαλυμμένη
Το Φοχάτ ή Φως του Λόγου είναι η Θεία Σκέψη αποκαλυμμένη
Γενεαλογία και γένος του Λόγου και του Φωτός Του
Παύση για εσωτερική περισυλλογή

Κεφάλαιο 2 Η Προϊστορική Διδασκαλία της Πρακτικής Θεοσοφίας

Περί της Πρώτης Αλήθειας της Θεοσοφίας
Περί της Δεύτερης Αλήθειας της Θεοσοφίας
Περί της Τρίτης Αλήθειας της Θεοσοφίας
Δέκα ακόμα Αλήθειες
Το « Ένα»γίνεται Δύο: Παραμπράχμαν και Λόγος
Ο Λόγος εκπτύσσεται πάντα
Στην Μπαγκαβάτ – Γκιτά
Ο Λόγος υπό το φως της Θεοσοφίας

Κεφάλαιο 3 Η Θεότητα είναι Νόμος και αντίστροφα

Η ουσία της Θεότητας είναι η Συμπόνοια, η Αρμονία και η Αγάπη
Οι εκδηλώσεις της διέπονται από τους νόμους της φύσης
Η φύση συμβολίζει αδιάκοπα το Θείο Σχέδιο

Κεφάλαιο 4 Ένας Νόμος για Όλα: τρεις λειτουργίες

4.1 Κάρμα – πράξη
4.1 (a) στην Μπαγκαβάτ – Γκιτά
4.1 (b) το Κάρμα υπό το φως της Θεοσοφίας
4.2 Κύκλοι – Γιούγκα
4.2 (a) στην Μπαγκαβάτ – Γκιτά
4.2 (b) οι Γιούγκα υπό το φως της Θεοσοφίας
4.3 Γιάτζνα – Συμπόνοια / Θυσία
4.3 (a) στην Μπαγκαβάτ – Γκιτά
4.3 (b) η Γιάτζνα υπό το φως της Θεοσοφίας

Κεφάλαιο 5 Ο Ναράντα και ο Κρίσνα μιλούν με Μία Φωνή

Ποιός είναι ο Ναράντα;
Είναι ο Ντέβα Ρίσι του Εσωτερισμού
Ώθησε τον Ζωώδη Άνθρωπο προς τη διανοητική ελευθερία
Δεν μπορεί να γίνει διάκριση ανάμεσα στους αφορισμούς του Ναράντα για τη Θεία Αγάπη και τις διδαχές του Κρίσνα προς τον Αρτζούνα

Κεφάλαιο 6 Οι Φύλακες – Προστάτες μας

Οι Αβατάρ είναι οι Φύλακες – Προστάτες μας
Ο πραγματικός Κρίσνα είναι ο Χριστός: Εσωτερικό Φως, όχι εξωτερικά σύμβολα

Κεφάλαιο 7 Ακούστε την «ακόμα μικρή φωνή»

Τί είναι η Φωνή;
Είναι η καρδιά και ο παλμός του σύμπαντος
Είναι η Φωνή της Μεγάλης Θυσίας
Τί δεν είναι η Φωνή
Ποιός ακούει τη Φωνή;
«Φωνή της Σιγής» και «Φως στην Ατραπό»: Δύο βιβλία, Μία Φωνή

Κεφάλαιο 8. Οδηγίες για τους Προσκυνητές

Διαπεράστε το πέπλο της ψευδαίσθησης
Αναζητείστε πιστά το εσωτερικό σκοτάδι, γιατί η πίστη είναι Φως
Επιβεβαιώστε την εμπειρία σας, γιατί η πίστη φέρνει τη Γνώση
Πιστέψτε στην εγκυρότητα της φαντασίας σας, γιατί η πίστη εδραιώνει τη Θέληση
Προσηλωθείτε για να νιώσετε την εσωτερική μεγάλη καρδιά, γιατί, η προσήλωση σε όλα είναι Αληθινή Αγάπη
Πραγματοποιείστε τα ιδανικά σας
Ζήσετε τα όνειρά σας
Πελεκείστε το δέντρο asvattha
Φονεύσατε το νου σας
Η φιλευσπλαχνία αρχίζει στο σπίτι;
Να είστε σώφρονες !
Ενεργείτε αυτοπροσώπως αλλά απρόσωπα
Οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι ένα και το αυτό
Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις
Ανώτερος και κατώτερος αλτρουισμός
Η φιλευσπλαχνία είναι χρέος τιμής
Γίνετε Ένα με τον Εαυτό
Ψάξτε να βρείτε τον πέμπτο δρόμο της αγάπης
Ακούστε το σάλπισμα

Κεφάλαιο 9 Η Συμπόνοια πάλλει στην καρδιά του σύμπαντος

Συμπερασματικές σκέψεις

Παραρτήματα A έως K

Παράρτημα A Περιγραφή των Θεόσοφων
Παράρτημα B Πράξη, απάρνηση και οι αμέτρητες παραλλαγές τους
Παράρτημα C Στο κατώφλι των δύο μονοπατιών
Παράρτημα D Παραμπράχμαν: απόψεις, επίθετα και συνώνυμα
Παράρτημα E Μουλαπρακρίτι: απόψεις, επίθετα και συνώνυμα
Παράρτημα F Λόγος: απόψεις, επίθετα και συνώνυμα
Διαφορά ανάμεσα στον Λόγο και τον Δημιουργό
Διαφορά ανάμεσα στον Λόγο και τον Ισβάρα
Ο Λόγος στην Επιστήμη, Φιλοσοφία και Θρησκεία
Ο Λόγος στα Γνωστικά Συστήματα
Επίθετα της Ίσιδας
Παράρτημα G Φοχάτ: απόψεις, επίθετα και συνώνυμα
Παράρτημα H Α UM : ορισμοί, παράγωγα και αντίστοιχα
Παράρτημα I Συνείδηση και συνειδητότητα
Ανώτερη συνείδηση
Κατώτερη συνείδηση
Συνείδηση που διακατέχεται από τύψεις
Παράρτημα J Ένας γάμος στον ουρανό
Παράρτημα K Αλάγια: απόψεις, επίθετα και συνώνυμα

Βιβλιογραφία

Πίνακας περιεχομένων

Πληροφορίες, Παραγγελίες και Ηλεκτρονική Μορφή του Βιβλίου


Για παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήσατε με τον κ. Μπαρτζώκα με e-mail (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή τηλέφωνο (++44 (0) 1352 755 195, ώρα GMT)

Βιβλίο

ISBN

0 9550400 0 0

Πληροφορίες:

Σκληρό εξώφυλλο, 356 σελίδες, 297x210 mm, (μέγεθος σελίδας Α4), 1645 gr, στην Αγγλική γλώσσα

Έκδοση και διανομή από:

The Philalethians (Οι Φιλαλήθεις )
Ty Ucha
Hafod Road
Gwernymynydd
Mold CH7 5JS
United Kingdom

 

 

Τιμή:

€32 (£20, $38)

Μεταφορικά για Ηνωμένο Βασίλειο :

- προσθέστε £6 για απλό ταχυδρομείο
- προσφθέστε £8 για παράδοση την επόμενη μέρα

Μεταφορικά για Ευρωπαϊκή Ένωση:

- αεροπορικά, προσθέστε €16 (£10)

Μεταφορικά για τον υπόλοιπο κόσμο:

- για απλό ταχυδρομείο προσθέστε $19 (£10)
- για αεροπορική μεταφορά προσθέστε $38 (£20)

Πληρωμή:

Με επιταγή σε Λίρες Αγγλίας από τράπεζα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, πληρωτέα στον ‘CA Bartzokas'
Κατόπιν αιτήσεως διατίθεται αριθμός λογαριασμού IBAN για ηλεκτρονική μεταφορά


E-Book

ISBN

0 9550400 1 9

 

Κατεβάστε το αρχείο PDF (στην Αγγλική γλώσσα, 2.5 MB)
Μπορεί να σταλεί και ταχυδρομικά σε CDROM κατόπιν αιτήσεως

Τιμή:

Δωρεάν

 

Link: www.philaletheians.co.uk
 

© blavatsky.gr 
Επιτρέπεται η αντιγραφή αποσπασμάτων υπό τον όρο ότι δεν γίνονται αλλαγές, δεν προστίθενται λέξεις ή εικόνες και ότι η πηγή αναγράφεται πλήρως και σωστά.