Αρχική

Αρχική
Αρχική2019-05-25T21:18:14+00:00

Θεοσοφία και Θεοσοφικό Κίνημα

Η Θεοσοφία είναι θεία γνώση, η συσσωρευμένη μαρτυρία και σοφία όλων των αιώνων. Είναι η εσωτερική διδασκαλία που υπάρχει στον πλανήτη από την στιγμή που ο άνθρωπος κατέστη νοήμων. Όλα τα αρχαία κείμενα μας παρουσιάζουν αυτή τη «Σοφία» ως απορροή της Θείας Αρχής. Η Θεοσοφία είναι εσωτερική διδασκαλία και θεία επιστήμη και είναι «ο σύμμαχος κάθε ειλικρινούς θρησκείας» καθώς οι αλήθειες της αποτελούν τη βάση κάθε θρησκεύματος.

Η πλέον πρόσφατη εμφάνιση της Θεοσοφίας έγινε το 1875 στη Δύση με το «Θεοσοφικό Κίνημα» ιδρυθέν από τους Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, Χ.Σ.Όλκοττ και Ουλ.Κ.Τζατζ.  Η εξαγγελία του Κινήματος που είναι “Αδελφότητα όλων των ανθρώπων, εφαρμογή των Αρετών και υπηρεσία και προσφορά στους συνανθρώπους δίχως διάκριση φυλής, πίστης, φύλου, τάξης ή χρώματος”, είναι η θεμελιώδης  θεοσοφική πεποίθηση.

Θεοσοφία: τι είναι

Θεοσοφία είναι όρος συνώνυμος της Αρχαίας Σοφίας-Θρησκείας και εκφράζει τη Θεία Γνώση. Εμφανίζεται μέσω των Μεγάλων Ανθρώπων ως θρησκεία, μεταφυσική διδασκαλία,  μύηση και μυστική παράδοση.
H πλέον πρόσφατη έκφραση της Αρχαίας Σοφίας-Θρησκείας, εμφανίστηκε από την Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, το 1875, στη Δύση. Πρόκειται για μια ανανέωση της Θεοσοφίας και αφορά στους παγκόσμιους Νόμους, στην πνευματική ιεράρχηση της Ζωής και στην απόκρυφη ιστορία της ανθρωπότητας και της γης.

Περισσότερα…

Το Θεοσοφικό Κίνημα

Το Θεοσοφικό Κίνημα ξεκίνησε με την Ε.Π.Μπλαβάτσκυ το 1875, στη Νέα Υόρκη. Στην αρχή ήταν μια ομάδα ατόμων που ερευνούσαν τα πνευματιστικά και ψυχικά φαινόμενα. Όμως, πολύ σύντομα, μετά από κάποιες αλλαγές, δόθηκε έμφαση στην εσωτερική γνώση  και στον κύριο στόχο του Κινήματος, που ήταν η αδελφότητα των ανθρώπων. Στις 17 Νοεμβρίου 1875, συστήθηκε η Θεοσοφική Εταιρεία με  συνιδρυτές τον  συνταγμάρχη Χένρυ Στηλ Όλκοττ (πρόεδρο), την Ελενα Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ (γραμματέα) και τον δικηγόρο Ουίλλιαμ Κουάν Τζατζ. Τρεις φίλοι και στενοί συνεργάτες που συμφώνησαν να  διαδώσουν το Θεοσοφικό έργο.

Περισσότερα…

Οι Διδάσκαλοι της Σοφίας

Στη σειρά των γεγονότων που διέγραψαν την ιστορία της Σύγχρονης Θεοσοφίας ορισμένα ξεχώρισαν ιδιαιτέρως και έγιναν τα καθοριστικά σημεία της. Η εμφάνιση των Διδασκάλων της Σοφίας μέσω της αγγελιαφόρου τους, της Έλενας Μπλαβάτσκυ, είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα που συνέβησαν στον πλανήτη μας τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια. Η παρουσία τους είναι ένας σταθμός στην πορεία της πλανητικής μας εξέλιξης, γιατί αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα ξαναβρίσκει την χαμένη επαφή της με τον αόρατο πνευματικό κόσμο, και ότι μέσω αγγελιαφόρων μπορεί να αντιλαμβάνεται όσα η Ιεραρχία μέλλει να ανακοινώνει.

Περισσότερα…

Η Θεοσοφική Διδασκαλία

Η Αχρονη Θεοσοφία, η Σοφία-Θρησκεία, όντας ο πυρήνας της υπερβατικής αλλά και της φυσικής ζωής, υπήρξε ανέκαθεν η αφετηρία των θρησκειών, των φιλοσοφιών, της μύησης, των γραμμάτων και του πολιτισμού για την ανθρωπότητα. Πρόκειται για τη μυστική θεώρηση της φύσης και της ανθρώπινης ζωής που θεμελιώνεται πάνω στις μαρτυρίες των Διδασκάλων της Σοφίας και των Μυστών, οι οποίες δεν αλληλοαναιρούνται αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Από τον πυρήνα της Άχρονης Θεοσοφίας αντλούν οι Μύστες, κάθε φορά μια όψη της,- ανάλογα με τις ανάγκες των καιρών – την οποία παρουσιάζουν στην ανθρωπότητα με σκοπό την ηθική ανασυγκρότηση και επομένως την πνευματική της πρόοδο. 

Περισσότερα…

United Lodge of Theosophists

Αθήνα ULT

To AΘΗΝΑ-ULT [UNITED LODGE OF THEOSOPHISTS] ανήκει στο σύγχρονο Θεοσοφικό Κίνημα. 
Σχηματίστηκε από τον Ρόμπερτ Κρόσμπι το 1909 και εστιάζει στη μελέτη και τη διάδοση της Θεοσοφικής διδασκαλίας, όπως καταγράφηκε από την Ε. Π. Μπλαβάτσκυ και τον στενό της συνεργάτη Ου. Τζατζ.

Περισσότερα…

Διακήρυξη ULT 

Η τακτική αυτής της Ομάδας είναι η αφοσίωση προς τον σκοπό της Θεοσοφίας, και δεν έχει κάποια εξάρτηση από οποιαδήποτε Θεοσοφική οργάνωση. Είναι πιστή στους μεγάλους ιδρυτές του Θεοσοφικού Κινήματος και δεν έχει διαφωνίες ή διαφορές που να οφείλονται σε προσωπικές απόψεις. Το έργο που διαχειρίζεται και ο στόχος στον οποίο προσβλέπει, είναι τόσο δυνατά και ευγενικά ώστε δεν υπάρχει χρόνος και ροπή προς αντίθετες απόψεις. Το έργο και ο στόχος του είναι η αφομοίωση των θεμελιωδών αρχών της Θεοσοφικής διδασκαλίας και η εφαρμογή τους διαμέσου μιας αληθέστερης πραγμάτωσης του ΕΑΥΤΟΥ, που είναι η βαθιά πεποίθηση για την Παγκόσμια Αδελφότητα. Πιστεύει ότι η βάση για την ένωση των Θεοσόφων, ανεξάρτητα από χρόνο και τρόπο, είναι «η ομοιότητα του στόχου, της πρόθεσης και της διδασκαλίας». Για τούτο δεν έχει ούτε Καταστατικό, ούτε Κανόνες ή υπεύθυνους, αλλά μόνο δεσμό ανάμεσα στους εταίρους της  είναι αυτή η κοινή βάση. Και προσβλέπει στη διάδοση αυτής της ιδέας ανάμεσα στους Θεόσοφους για την προαγωγή της Αδελφότητας. Θεωρεί Θεόσοφους όλους όσους βρίσκονται στην υπηρεσία της Ανθρωπότητας, δίχως διάκριση φυλής, πίστης, φύλου ή οργάνωσης και 
Καλωσορίζει στην εταιρεία όσους συμφωνούν με τους δηλωμένους σκοπούς της και όσους επιθυμούν να συμμετέχουν μελετώντας ή με άλλο τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατό καταλληλότεροι να βοηθήσουν και να διδάξουν τους άλλους.
«Ο πραγματικός Θεόσοφος δεν ανήκει σε μια λατρεία ή σε μια θρησκευτική ομάδα, ανήκει στον καθένα και σε όλα

Οι Σκοποί του Θεοσοφικού Κινήματος

1 Ο σχηματισμός ενός πυρήνα Παγκόσμιας Αδελφότητας της Ανθρωπότητας, δίχως διάκριση φυλής, πίστης, φύλου, τάξης ή χρώματος,

2 Η Μελέτη των αρχαίων και σύγχρονων θρησκειών, φιλοσοφιών και επιστημών και η ανάδειξη της σπουδαιότητας μιας τέτοιας μελέτης, και

3 Η έρευνα των ανεξήγητων νόμων της Φύσης και των ψυχικών λανθανουσών δυνάμεων του ανθρώπου

Δραστηριότητες

Διαλέξεις, συζητήσεις, ομάδες μελέτης,
μαθήματα δι’αλληλογραφίας, άρθρα και βιβλία on line.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται on line μέσω Google ή Skype.
Oι δραστηριότητες διαρκούν από Σεπτέμβριο έως και Μάϊο.

Επικοινωνείστε μαζί μας  εδώ.

Θεοσοφικά θέματα και συζητήσεις

Θεοσοφικά θέματα και συζητήσεις μέσω live video.